Relacja z Konferencji „Żywienie dziecka 2025”
W dniu 04.10.2025 r. odbyło się wyjątkowe wydarzenie IX Konferencja z cyklu Żywienie Dziecka Wczoraj i Dziś, poświęcone tematyce żywienia i leczenia żywieniowego dzieci. Spotkanie, które w tym roku miało formułę online, zgromadziło liczne grono uczestników – dietetyków, lekarzy, psychologów, logopedów oraz studentów kierunków medycznych z całej Polski. Była to doskonała okazja do wymiany doświadczeń, poszerzenia wiedzy oraz dyskusji nad aktualnymi wyzwaniami w praktyce klinicznej.
Konferencję rozpoczęła Sesja I, w której omówiono kluczowe problemy żywieniowe wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego. Prof. Kinga Kowalska-Duplaga (UJ CM) przedstawiła praktyczne aspekty żywienia niemowląt i małych dzieci z refluksem żołądkowo-przełykowym, natomiast mgr Ewelina Cichocka-Mroczek (UJ CM) poruszyła temat przerostu flory bakteryjnej, oddzielając naukowe fakty od mitów. Dr hab. Agnieszka Kozioł-Kozakowska(UJ CM) omówiła najczęstsze problemy żywieniowe dzieci, a mgr Miłosz Jasiński z Instytutu „Pomnik–Centrum Zdrowia Dziecka” zaprezentował nowoczesne interwencje dietetyczne w nieswoistych zapaleniach jelit. W sesji znalazł się również wykład partnerski dotyczący roli Real food w leczeniu żywieniowym dzieci.
Sesja II poświęcona była m.in. zaburzeniom odżywiania i karmienia . Dr Kamila Czepczor-Bernat ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego omówiła rolę (psycho)dietetyka i lekarza w terapii zaburzeń odżywiania. Z kolei dr Magda Knapek (UJ CM) zwróciła uwagę na moment, w którym dziecko powinno zostać skierowane do logopedy oraz jakie efekty można dzięki temu osiągnąć. Prof. Małgorzata Wójcik przedstawiła natomiast rzetelne informacje dotyczące analogów GLP-1, obalając popularne mity, a dr Anna Stochel-Gaudyn (UJ CM) omówiła problematykę żywienia dzieci z cholestazą i eozynowym zapaleniem przełyku.
W Sesji III szczególną uwagę zwrócono na bezpieczeństwo żywności i suplementacji w diecie dzieci. Dr Joanna Rachtan-Janicka z SGGW zaprezentowała najnowsze dane dotyczące bezpieczeństwa stosowania słodzików u dzieci, a dr hab. Anna Harton, prof. SGGW, omówiła znaczenie mleka i jego przetworów w codziennym żywieniu najmłodszych. Prof. Mariusz Pańczyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przedstawił wyniki przeglądu systematycznego dotyczącego wpływu spożycia jabłek i soków jabłkowych, a dr hab. Agnieszka Białek-Dratwa ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przybliżyła temat diet eliminacyjnych w ADHD i zaburzeniach ze spektrum autyzmu, analizując ich naukowe podstawy i przekazy medialne. Zwieńczeniem konferencji był wykład mgr Moniki Stromke Złamaniec, poświęcony znaczeniu colostrum bovinum w budowaniu odporności jelitowej.
Konferencja była niezwykle wartościowym wydarzeniem, które umożliwiło uczestnikom poszerzenie wiedzy naukowej, poznanie aktualnych trendów w leczeniu żywieniowym dzieci oraz nawiązanie kontaktów z ekspertami z całego kraju. Zgromadzone treści i dyskusje stanowiły inspirację do dalszej pracy naukowej i klinicznej.
Na zakończenie organizatorzy serdecznie podziękowali wszystkim prelegentom, partnerom oraz uczestnikom za zaangażowanie i aktywny udział. Podkreślono, że ogromne zainteresowanie tematyką potwierdza rosnącą potrzebę pogłębiania wiedzy w zakresie żywienia dzieci. Zapowiedziano również kolejną edycję konferencji, która – podobnie jak tegoroczna – będzie miejscem inspirujących spotkań, naukowej wymiany i wspólnego działania na rzecz zdrowia najmłodszych.





