Uczestnikami konferencji byli głównie dietetycy, ale także lekarze, pielęgniarki, farmaceuci i fizjoterapeuci. Prelegenci zaprezentowali interdyscyplinarne spojrzenie na żywienie dziecka – od kwestii medycznych, po logopedyczne i fizjoterapeutyczne. Zorganizowano trzy sesje tematyczne oraz warsztaty szkoleniowe.
Konferencję rozpoczął wykład dr Barbary Pióreckiej z Zakładu Żywienia Człowieka Instytutu Zdrowia Publicznego UJ CM, która przedstawiła wstępne wyniki oceny stanu nawodnienia przeprowadzone w 2018 roku wśród ponad 300 uczniów z Niepołomic i Krakowa. Jej badania wykazały, że co drugie dziecko zagrożone jest deficytem płynów w czasie pobytu w szkole. Tymczasem, w analizach przeprowadzonych we Włoszech dowiedziono, że picie wody może mieć wpływ nie tylko na ogólny stan zdrowia, ale również na pamięć krótkotrwałą. – Priorytetem jest więc nauczenie dziecka picia wody, a dopiero w dalszej kolejności można wprowadzać soki. Woda jest podstawą piramidy żywieniowej – podkreśla dr Barbara Piórecka.
Dr med. Witold Klemarczyk z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka przestrzegał przed bezrefleksyjnym podążaniem za trendami zamiany mleka krowiego na napoje roślinne. – W diecie dzieci tylko napoje sojowe można porównać do mleka krowiego. Wartość odżywcza pozostałych napojów roślinnych zależy od ich uszlachetniania przez suplementację – tłumaczył.
W wystąpieniu „Niemowlę i małe dziecko w gabinecie dietetyka” dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska z Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci UJ CM, organizatorka konferencji, zaprezentowała sposoby poszukiwania przyczyn nierównomiernego przyrostu masy ciała małego dziecka. Zwracała uwagę głównie na ilość i jakość posiłków, ale również na zachowania dorosłych związane z karmieniem dziecka. – Małe dziecko, to mały człowiek, ale bardzo duże potrzeby. Rola dietetyka i rodziców jest umiejętności takiego zbilansowania posiłków, aby w małej porcji znalazła się odpowiednia ilość składników odżywczych – przekonywała.
O trudnych do wychwycenia różnicach pomiędzy zaburzenia karmienia a zaburzeniami połykania mówiła logopeda – dr n. społ. Ewa Winnicka z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka. Część konferencji poświęcono żywieniu w konkretnych jednostkach chorobowym: eozynofilowym zapaleniom przełyku, chorobie Leśniowskiego-Crohna oraz chorobie Hashimoto. Głos oddano również technologom żywności i farmaceutom.
Konferencja została zorganizowana przez Pracownię Dietetyki Pediatrycznej Kliniki Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia przy współpracy z Fundacją Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego „O Zdrowie Dziecka”.