UƂatwienia dostępu

Relacja z konferencji

Relacja z Konferencji „ƻywienie dziecka 2025”

W dniu 04.10.2025 r. odbyƂo się wyjątkowe wydarzenie IX Konferencja z cyklu Ć»ywienie Dziecka Wczoraj i Dziƛ, poƛwięcone tematyce ĆŒywienia i leczenia ĆŒywieniowego dzieci. Spotkanie, ktĂłre w tym roku miaƂo formuƂę online, zgromadziƂo liczne grono uczestnikĂłw – dietetykĂłw, lekarzy, psychologĂłw, logopedĂłw oraz studentĂłw kierunkĂłw medycznych z caƂej Polski. ByƂa to doskonaƂa okazja do wymiany doƛwiadczeƄ, poszerzenia wiedzy oraz dyskusji nad aktualnymi wyzwaniami w praktyce klinicznej.

Konferencję rozpoczęƂa Sesja I, w ktĂłrej omĂłwiono kluczowe problemy ĆŒywieniowe wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego. Prof. Kinga Kowalska-Duplaga (UJ CM) przedstawiƂa praktyczne aspekty ĆŒywienia niemowląt i maƂych dzieci z refluksem ĆŒoƂądkowo-przeƂykowym, natomiast mgr Ewelina Cichocka-Mroczek (UJ CM)  poruszyƂa temat przerostu flory bakteryjnej, oddzielając naukowe fakty od mitĂłw. Dr hab. Agnieszka KozioƂ-Kozakowska(UJ CM)  omĂłwiƂa najczęstsze problemy ĆŒywieniowe dzieci, a mgr MiƂosz JasiƄski z Instytutu „Pomnik–Centrum Zdrowia Dziecka” zaprezentowaƂ nowoczesne interwencje dietetyczne w nieswoistych zapaleniach jelit. W sesji znalazƂ się rĂłwnieĆŒ wykƂad partnerski dotyczący roli Real food w leczeniu ĆŒywieniowym dzieci.

Sesja II poƛwięcona byƂa m.in. zaburzeniom odĆŒywiania i karmienia . Dr Kamila Czepczor-Bernat ze Ćšląskiego Uniwersytetu Medycznego omĂłwiƂa rolę (psycho)dietetyka i lekarza w terapii zaburzeƄ odĆŒywiania. Z kolei dr Magda Knapek (UJ CM) zwrĂłciƂa uwagę na moment, w ktĂłrym dziecko powinno zostać skierowane do logopedy oraz jakie efekty moĆŒna dzięki temu osiągnąć. Prof. MaƂgorzata WĂłjcik przedstawiƂa natomiast rzetelne informacje dotyczące analogĂłw GLP-1, obalając popularne mity, a dr Anna Stochel-Gaudyn (UJ CM) omĂłwiƂa problematykę ĆŒywienia dzieci z cholestazą i eozynowym zapaleniem przeƂyku.

Sesji III szczegĂłlną uwagę zwrĂłcono na bezpieczeƄstwo ĆŒywnoƛci i suplementacji w diecie dzieci. Dr Joanna Rachtan-Janicka z SGGW zaprezentowaƂa najnowsze dane dotyczące bezpieczeƄstwa stosowania sƂodzikĂłw u dzieci, a dr hab. Anna Harton, prof. SGGW, omĂłwiƂa znaczenie mleka i jego przetworĂłw w codziennym ĆŒywieniu najmƂodszych. Prof. Mariusz PaƄczyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przedstawiƂ wyniki przeglądu systematycznego dotyczącego wpƂywu spoĆŒycia jabƂek i sokĂłw jabƂkowych, a dr hab. Agnieszka BiaƂek-Dratwa ze Ćšląskiego Uniwersytetu Medycznego przybliĆŒyƂa temat diet eliminacyjnych w ADHD i zaburzeniach ze spektrum autyzmu, analizując ich naukowe podstawy i przekazy medialne. ZwieƄczeniem konferencji byƂ wykƂad mgr Moniki Stromke ZƂamaniec, poƛwięcony znaczeniu colostrum bovinum w budowaniu odpornoƛci jelitowej.

Konferencja byƂa niezwykle wartoƛciowym wydarzeniem, ktĂłre umoĆŒliwiƂo uczestnikom poszerzenie wiedzy naukowej, poznanie aktualnych trendĂłw w leczeniu ĆŒywieniowym dzieci oraz nawiązanie kontaktĂłw z ekspertami z caƂego kraju. Zgromadzone treƛci i dyskusje stanowiƂy inspirację do dalszej pracy naukowej i klinicznej.

Na zakoƄczenie organizatorzy serdecznie podziękowali wszystkim prelegentom, partnerom oraz uczestnikom za zaangaĆŒowanie i aktywny udziaƂ. Podkreƛlono, ĆŒe ogromne zainteresowanie tematyką potwierdza rosnącą potrzebę pogƂębiania wiedzy w zakresie ĆŒywienia dzieci. Zapowiedziano rĂłwnieĆŒ kolejną edycję konferencji, ktĂłra â€“ podobnie jak tegoroczna – będzie miejscem inspirujących spotkaƄ, naukowej wymiany i wspĂłlnego dziaƂania na rzecz zdrowia najmƂodszych.

Przewijanie do gĂłry