Relacja z Konferencji âĆ»ywienie dziecka 2025â
W dniu 04.10.2025 r. odbyĆo siÄ wyjÄ tkowe wydarzenie IX Konferencja z cyklu Ć»ywienie Dziecka Wczoraj i DziĆ, poĆwiÄcone tematyce ĆŒywienia i leczenia ĆŒywieniowego dzieci. Spotkanie, ktĂłre w tym roku miaĆo formuĆÄ online, zgromadziĆo liczne grono uczestnikĂłw â dietetykĂłw, lekarzy, psychologĂłw, logopedĂłw oraz studentĂłw kierunkĂłw medycznych z caĆej Polski. ByĆa to doskonaĆa okazja do wymiany doĆwiadczeĆ, poszerzenia wiedzy oraz dyskusji nad aktualnymi wyzwaniami w praktyce klinicznej.
KonferencjÄ rozpoczÄĆa Sesja I, w ktĂłrej omĂłwiono kluczowe problemy ĆŒywieniowe wieku niemowlÄcego i wczesnodzieciÄcego. Prof. Kinga Kowalska-Duplaga (UJ CM) przedstawiĆa praktyczne aspekty ĆŒywienia niemowlÄ t i maĆych dzieci z refluksem ĆŒoĆÄ dkowo-przeĆykowym, natomiast mgr Ewelina Cichocka-Mroczek (UJ CM) poruszyĆa temat przerostu flory bakteryjnej, oddzielajÄ c naukowe fakty od mitĂłw. Dr hab. Agnieszka KozioĆ-Kozakowska(UJ CM) omĂłwiĆa najczÄstsze problemy ĆŒywieniowe dzieci, a mgr MiĆosz JasiĆski z Instytutu âPomnikâCentrum Zdrowia Dzieckaâ zaprezentowaĆ nowoczesne interwencje dietetyczne w nieswoistych zapaleniach jelit. W sesji znalazĆ siÄ rĂłwnieĆŒ wykĆad partnerski dotyczÄ cy roli Real food w leczeniu ĆŒywieniowym dzieci.
Sesja II poĆwiÄcona byĆa m.in. zaburzeniom odĆŒywiania i karmienia . Dr Kamila Czepczor-Bernat ze ĆlÄ skiego Uniwersytetu Medycznego omĂłwiĆa rolÄ (psycho)dietetyka i lekarza w terapii zaburzeĆ odĆŒywiania. Z kolei dr Magda Knapek (UJ CM) zwrĂłciĆa uwagÄ na moment, w ktĂłrym dziecko powinno zostaÄ skierowane do logopedy oraz jakie efekty moĆŒna dziÄki temu osiÄ gnÄ Ä. Prof. MaĆgorzata WĂłjcik przedstawiĆa natomiast rzetelne informacje dotyczÄ ce analogĂłw GLP-1, obalajÄ c popularne mity, a dr Anna Stochel-Gaudyn (UJ CM) omĂłwiĆa problematykÄ ĆŒywienia dzieci z cholestazÄ i eozynowym zapaleniem przeĆyku.
W Sesji III szczegĂłlnÄ uwagÄ zwrĂłcono na bezpieczeĆstwo ĆŒywnoĆci i suplementacji w diecie dzieci. Dr Joanna Rachtan-Janicka z SGGW zaprezentowaĆa najnowsze dane dotyczÄ ce bezpieczeĆstwa stosowania sĆodzikĂłw u dzieci, a dr hab. Anna Harton, prof. SGGW, omĂłwiĆa znaczenie mleka i jego przetworĂłw w codziennym ĆŒywieniu najmĆodszych. Prof. Mariusz PaĆczyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przedstawiĆ wyniki przeglÄ du systematycznego dotyczÄ cego wpĆywu spoĆŒycia jabĆek i sokĂłw jabĆkowych, a dr hab. Agnieszka BiaĆek-Dratwa ze ĆlÄ skiego Uniwersytetu Medycznego przybliĆŒyĆa temat diet eliminacyjnych w ADHD i zaburzeniach ze spektrum autyzmu, analizujÄ c ich naukowe podstawy i przekazy medialne. ZwieĆczeniem konferencji byĆ wykĆad mgr Moniki Stromke ZĆamaniec, poĆwiÄcony znaczeniu colostrum bovinum w budowaniu odpornoĆci jelitowej.
Konferencja byĆa niezwykle wartoĆciowym wydarzeniem, ktĂłre umoĆŒliwiĆo uczestnikom poszerzenie wiedzy naukowej, poznanie aktualnych trendĂłw w leczeniu ĆŒywieniowym dzieci oraz nawiÄ zanie kontaktĂłw z ekspertami z caĆego kraju. Zgromadzone treĆci i dyskusje stanowiĆy inspiracjÄ do dalszej pracy naukowej i klinicznej.
Na zakoĆczenie organizatorzy serdecznie podziÄkowali wszystkim prelegentom, partnerom oraz uczestnikom za zaangaĆŒowanie i aktywny udziaĆ. PodkreĆlono, ĆŒe ogromne zainteresowanie tematykÄ potwierdza rosnÄ cÄ potrzebÄ pogĆÄbiania wiedzy w zakresie ĆŒywienia dzieci. Zapowiedziano rĂłwnieĆŒ kolejnÄ edycjÄ konferencji, ktĂłra â podobnie jak tegoroczna â bÄdzie miejscem inspirujÄ cych spotkaĆ, naukowej wymiany i wspĂłlnego dziaĆania na rzecz zdrowia najmĆodszych.





